Светилиште Патаја

Светилиштето на вистината – едно од најнеобичните места во светот Неверојатна дрвена структура, која се наоѓа на 105 метри над земјата – ова е светилиштето на вистината – едно од најневообичаените места во светот и уникатно место на Патаја. Со површина од 3.200 квадратни метри, зградата е позната како најголем дрвен храм во светот, изграден без ниту една шајка. Нејзината изградба всушност започна во 1981 година и трае повеќе од една деценија, иако во моментов е во процес на поправка. Идејата е на локален бизнисмен кој сака да создаде место – симбол на уметност, филозофија и вера, без да биде врзан за било која религија. Според локалната легенда, милијардерот ќе умре на денот кога ќе заврши изградбата на зградата. Засега, годината кога треба да заврши изградбата е 2025 година.

Светилиште на вистината во Тајланд

 

Се вика светилиште на вистината, бидејќи се смета дека таму човек може да ја открие вистината за животот, за своето постоење.Оградата е споменик на тајландското мајсторство, со неговите неверојатни резби на слонови, луѓе, митски суштества и божества. Тие им оддаваат почит на древната визија за Земјата, древните познавања и источната филозофија. Тие исто така се одраз на природата и постојаната работа на човековото постоење, бидејќи дрвото не може да се задржи вечно таква каква што е и постарите делови постепено кои пркосат на суровата температура и климата треба да биде заменет. Изградбата на светилиштето е бесконечен процес. Основната цел на ова необично место е да помага на луѓето да ги разберат минатите генерации, принципите на животниот циклус, одговорностите на човекот, односите со универзумот и заедничкиот стремеж кон утопија. Луѓето треба да знаат дека сите материјални работи се привремени, само вистината, добрината и среќата се вечни. Скулптурите раскажуваат за четирите елементи на универзумот, кои, според источната филозофија, се основа на постоење и обезбедуваат идеален систем на светот. Првиот е прикажан со скулптурата на божествениот човек кој го држи лотосот – симбол на верата. Вториот елемент е прикажан со скулптура на мало дете и постар човек – персонификација на животот на човекот. Тој е роден, расте и умира, и овој процес е континуиран. Третиот елемент е претставен како човек со книга во раката – симболизирајќи ја бесмртноста на филозофијата, учењата и моралот. Четвртата дрвена скулптура е човек кој има гулаб – симбол на мирот.

Свтилипте Патаја

На врвот на зградата е сместена скулптурата на човек со коњ. Овој човек симболизира Phra Sri Ariyametrai кој постигнал просветлување во овој свет и станал петтиот Буда во модерната ера. Во внатрешноста на Светилиштето повторно преку дрвени скулптури се прикажани „седумте уметници”, без кои човек не би постоел, тоа се: Небото, Земјата, Сонцето, Месечината, Ѕвездите, Таткото и Мајката. На источниот влез на градбата стои скулптурата на мајка и татко со четири деца во прегратките – симболи на четирите главни религии: исламот, христијанството, хиндуизмот и будизмот. Светилиштето на вистината е место кое не преферира ниту една религија, место каде што човек за момент може да заборави за сето материјално и да ја разбере пораката дека е неважно колку имаш, туку е важно што можеш да дадеш.