Многу години по бегството од сектата Глен Клоуз, познатата холивудска актерка вели дека сеуште не може да се навикне на слободата.

Глен Клоуз, која е позната по филмовите „Фатална  привлечност“ . „Опасна игра“ и улогата на Круела де Вил , скоро пред медиумите изјави дека за нејзиниот живот во секта е виновен нејзиниот покоен татко, Вилијам Талиферо Клоуз.

Фатално привлечни со Мајкл Даглас

Тој одлучил со своето семејство да се пресели во Швајцарија, за да можат неговите деца да растат во сектата „Морално вооружувување / Moral Rearment “ во која ги зачленил. Седиштето на сектата се наоѓало во селото Каукс во Швајцарија.

Глен има две сестри Тина и Џеси, а култот го напуштила кога имала 22 години, кога запишала Факултет во Вирџинија.

 

Како тој дел од животот  сеуште врежан  длабоко во неа, таа го опишува на свој начин:

“Секој од нас мораше да помине низ процесот на простување … Не беше лесно за моите родители да се зборува за сектата, особено за татко ми. Но, мислам дека поголемиот дел од својата кариера го поминав  во обидот да го разберам ова однесување”, рече таа, додавајќи дека цел живот му била лута на татко си и среќна е што собрала сили многу години по бегството да му напише писмо во кое му кажува се.

“Тоа беше остро. Всушност, јас го прочитав на мајка ми и сестрите и им кажав:” Ова ќе испратам на татко ми “, бидејќи тој беше брилијантен, но дефинитивно имаше допир на нарцисоидноста”, истакнува актерка.

Морално вооружување” (Moral Rearment )

“Кога наполнив 22 години, јас конечно бев во можност да го напуштам сектата. Јас не можам и по толку години да зборувам за деталите, но само ќе кажам дека тој период не е ни малку лесен. Слободата е за мене беше нешто ново, нешто со кое во прва време не можев да се носам. Слободата ми стана најголемиот проблем и многу тешко бреме  ” – го дополнува Глен своето отварање на душата пред филмската јавност.

 

Култот на “Морално вооружување” (Moral Rearment ) во 1930 година го основал свештеник Френк Бакман, и тој тврдел дека светот може да се избегнат војни, ако луѓето  доживеат морално и духовно будење. Култот бил загубен кога Бакман починал во 1961 година.

Глен со ќерка и Ени

Глен има ќерка Ени Старк (30), која ја доби со нејзиниот сопруг поранешен продуцент Џони Старк. Влегуваше во брак четири пати а нејзиниот последен сопруг е Дејвид  Еванс Ша.