Вчера во Србија преку државниот сервис се прошири информацијата со наслов “Скопје…па тоа е толку далеку-Балкан 1918„ (“Skoplje…pa to je daleko – Balkan 1918.”).

Ова е насловот на книгата на Францускиот генерал на Огист Шарл Трание, која е своевиден воен дневник од времето на Првата Светска војна и големиот пробој на Солунскиот фронт.

Највпечатлвиот дел од Дневникот е токму враќањето на војниците од Фронт на кои Скопје им бил далечна недостижна дестинација.

И сега 100 години после оваа војна, тлото на Балканот сеуште го тресат разни несогласувања, борба за докажување, превласт, страв од нова војна….