Во нејзината лична карта пишува дека е родена во 1900 година, во рударско село во планините на Боливија.На 26 октомври ќе наполни 118 години.За неа се верува дека е најстарата жена во светот, иако тоа не е потврдено во Гинисовата книга на рекорди бидејќи не е поднесено такво барање.Се работи за Хулија Флорес Колке од Боливија која сеуште пее на мајчиниот кечуа јазик и свири чаранго.