Од растворени трупови во мртовечницата, преку слики од окултни оргии и луѓе покриени со човечка крв, егзекуции за насилство врз животните – филмот ги има сите можни ужаси! Филмот “Лица на смртта” на Џон Алан Шварц од 1978 година сеуште  се наоѓа на листата на најстрашните филмови на сите времиња.

Сепак, оваа компилација на сцената на смртта е навистина еден од најбруталните филмови на сите времиња. Најдобар опис би бил “хорор документарец”, кој се спушта на час и 45 минути со брутални сцени. Од растворени трупови во мртовечницата, преку скици на окултни оргија и луѓе покриени со човечка крв, егзекуции на насилство врз животните.

Сето тоа започнува со изјава на патолог кој морбидно објавува дека она што следува е неговата лична колекција на видео клипови што ги собрал низ целиот свет.

Што се случува со филмовите на овој начин, 40 години е повеќе од доволно време за некои работи да станат помалку шокантни или едвај толку чести што не предизвикуваат иста реакција. Сепак, овој филм од 1978 година е толку интензивен како што беше во времето на излезот.

Многу е некако кул да се создаде култен филм – вели Шварц, кој го снимил филмот под псевдонимот Конан ЛеКилер.

Идејата да се направи овој филм дојде во средината на седумдесеттите години кога на вратата на канцеларијата на неговиот татко (кој беше на чело на филмската компанија) се појави претставник на јапонската компанија го направија филмот “Големата Лов”, кој изнесува еден куп на сцени од убиството на животни.

Мондо филмови, популарна во времето, инспириран од италијанскиот филм од 1962 година “Мондо Цане” и често содржат сцени убива животни. Тие беа првите “шокирачи”, а Шварц беше голем обожавател на оригиналот.Шварц побара од еден пријател на својот лекар да му дозволи да земе аутопсија, и така започна се.

-Кога им го покажав филмот, тие беа луди. Тие беа толку возбудени – вели Шварц и открива дека во отсуство на вистински материјал тие треба да бидат имагинативни. Имаше многу автентичен материјал таму, но тие беа принудени и многу фалшифицирани.

Една од лажните сцени е шокантно атентатот на мајмуните. Тој ангажирал актери, локации и професионални сниматели, а целиот филм бил застрелан малку повеќе од еден месец. Многумина сѐ уште мислат дека оние најбрутални сцени се автентични.

Извор :https://time.rs/s/espreso