Томи Хилфигер
Томи Хилфигер со колекција за лица со посебни потреби
Томи Хилфигер создаде специјална колекција за лица со посебни потреби Американскиот моден дизајнер Томи Хилфигер дизајнираше специјална колекција облека прилагодена за лицата со хендикеп. За некои луѓе со посебни потреби, облекувањето не е секогаш лесна задача. Вметнувањето на копчето во елек, облекувањето на кошула или дури закопчувањето на фармерките може да биде доста тешко. И покрај фактот дека речиси 20% од луѓето во САД страдаат од физичко оштетување, повеќето модни брендови во земјата ги игнорираат нивните потреби во своите проекти.
Modna revija
За среќа, сепак, има еден американски дизајнер, кој се труди да биде различен во однос на ова – Томи Хилфигер. 67-годишниот пионер во модата е еден од првите дизајнери кој уште во 2016 година создаде импресивна Adaptive Collection – колекција детска облека во која беа вклучени специфични детали како магнетни копчиња, прилагодливи рачки, Velcro-Врзување и други. Сега, 2 години подоцна, Хилфигер одлучи да пушти на пазарот и специјално модифицирана облека за мажи и жени со посебни потреби, за да им се олесни максимално облекувањето и да ја направи модата подостапна и за нивните потреби. Промотивни лица на индивидуализираната колекција, која беше пуштена за продажба во средата, се познати и инспиративни личности со попреченост од САД како Параолимписките ѕвезда во трчањето Џереми Кембел, параплегичната танчерка Челзи Хил, шеф-готвачот аутист Џереми Џоузи и мотивационата портпаролка и моден блогер Мама Caxx. „Инклузивност и демократизацијата на модата секогаш биле во основата на ДНК-то на мојот бренд“, изјави Хилфигер порано во изјава за Си Ен Ен. „Овие (адаптивни) колекции продолжуваат да се базираат на оваа визија, давајќи им можност на возрасните со различни физички способности да се искажат преку модата“.